Veškeré texty jsou chráněny autorským právem, zákaz kopírování bez svolení autora!

Etiketa kuřáka doutníků

I mezi milovníky doutníků platí určité zásady a nepsaná pravidla, která by měl každý dodržovat. Kouření kvalitního doutníku je v dnešní uspěchané době vzácnou chvílí, při které by si měl každý doutníkář naplno vychutnat všechny přednosti prémiového kuřiva.

  • Doutníky si ořezávejte a zapalujte sami, nástroji k tomu určenými. V lepších restauracích vám doutník ořeže a zapálí someliér (odborný číšník).
  • Protože prstýnek může být k doutníku připevněn trochou lepidla, nebo být kolem něj těsně utažen, raději ho nesundávejte. Snadno byste mohli poškodit krycí list, což by mohlo způsobit falešný tah či rozbalení doutníku.
  • Doutník nedržte jako cigaretu. Správně se doutník drží mezi ukazováčkem a prostředníčkem, přičemž spočívá na prostředníčku.
  • Popel odklepávejte do popelníku. Není-li v místnosti popelník, znamená to, že se zde nekouří.
  • Doutníky kuřte od začátku do konce zásadně sami.
  • Protože kouřením obtěžujete všechny kolem sebe, zvláště pak nekuřáky, holdujte své vášni zdrženlivě. Mějte na vědomí, že doutníky mají podstatně silnější aroma než cigarety.
  • Při rozhovoru si dávejte pozor, abyste nevyfukovali kouř vašim společníkům do obličeje.
  • Nekuřte během jídla, ani mezi jednotlivými chody. To si můžete dovolit pouze v čistě kuřácké společnosti, ale i tak se raději dovolte.